ya ALLAH jika dia adalah tercipta untuk ku, maka kau kekalKAN lah hubungn kami. jika bukan dia tercipta untuk ku, maka kau beri lah apa yang terbaik untuk hidupKU.

Sunday, 30 October 2011

sEkADaR pERiNgAtAN bERsAmA

ok entry kali ni ieyla nk kongsi dgn korg bleh? ha xbleh. xpa la. ieyla just nk kite sma2 peringat je. bak kta org bringt sblum kena.
ni ieyla copyright dkt kwn2 FB je. (kntoi sudh) ;D
ok jum kita pkat2 bca ok. ENJOY =)

Nak kata dah kahwin,
Rasanya belum lagi;
Bila Tanya bila nak kahwin,
Entahla…. Tak tau lagi.

Perangai mengalahkan orang dah kahwin,
Berkepit sana sini;
Padahal bukan muhrim,
Ikut trend masa kini.
Heran… pegang tangan tak takut dosa ke,
Berpeluk-pelukkan tak tau malu ke;
Tak kasihan mak bapak ke,
Hantar suruh belajar kau buat leka.


Nak kata tak belajar agama,
Kecik-kecik mak bapak hantar;
Sekarang nak salah siapa kalau buat dosa,
Sendiri bangang coz tak ikut apa yang diajar.
Belajar tinggi-tinggi sampai gayat,
Tapi tak amal sepanjang hayat;
Islam tu kan penyelamat,
Bila nak amal…. tunggu sampai jadi mayat??


Sana sini buat wayang,
Orang tengok naik bengang;
Itu belum lagi rumput kat padang,
Kalau idup sure kena terajang.
Dulu masa single ok jer,
Sekarang dah couple, banyak lak dosa;
Bila orang tegur buat dek jer,
Apa kulit dah tebal nak masuk neraka?!


Bila kena tangkap khalwat,
Buat muka jadi kelat;
Malu mengalahkan ikan jelawat,
Tambah muka penuh jerawat.
Masa buat tak tau malu,
Ikut sangat telunjuk nafsu;
Buat maksiat tak segan silu,
Sekarag lagu mana…. Susu dah jadi keju.


Suruh sembahyang nanti….nanti,
Boyfriend tipon terus pergi;
Nak bersyukur atas nikmat Allah tak reti-reti,
Boyfriend yang bagi sekuntum bunga tulah dipuji-puji.
Yang si mamat nie pun sama,
Suruh gi masjid nak bawak girlfriend sama;
Mana taknya dah janji nak hidup sama,
Sampai solat jumaat pun nak dikerjakan bersama.


Kesudahannya hari jumaat,
Orang solat jumaat;
Dia bershopping bukan main ligat,
Layan awek sampai penat.
kalau diri dah gatal sangat,
Kahwin jer lagi selamat;
Ni couple takde matlamat,
Sajer suka-suka penuhi syarat.



Orang couple dia ikut sama,
Tak sedar diri tu papa kedana;
Papa ilmu papa agama,
Macam mana ‘bercinta cara Islam’ tu nak dijana.



Bukan mengata bukan mengumpat,
Siapa suruh buat wayang tak bertempat;
Kalau tak suka diri diumpat,
Jangan buat benda yang tak tepat.


Bonceng sana, bonceng sini,
Bontot tertonggek tak malu pulak;
Siap bangga tak terperi,
Dapat peluk pinggang balak.



Balak kat depan mata melilau,
Awek kat belakang bukannya nampak;
Siap mengurat muslimah yang pergi surau,
Silap hari bulan sure kena sepak.



Awek pulak bangang,
Perangai macam lalang;
Percayakan balak bergalang-galang,
Yelah…. balak cover, belum pecah tembelang.



Pegang sana pegang sini,
Tak takut ker susut nilai,
Kahwin belum tentu lagi,
Kalau tak jadi, tak ke hilang permata yang bernilai.



Tulah…. Tuhan bagi aqal tak pakai,
Tuhan bagi hati tak tau menilai,
Diri sendiri yang lalai,
Baik buruk pun tak reti nak nilai.


Kalau orang cakap tau marah,
Bila orang nasihat melenting;
“taulah….. tak payah susah-susah”,
tau lak senyap bila dah bunting.


La ni baru ingat tuhan,
Itu pun nasib baik ingat;
Menangis dah tak leh nak tahan-tahan,
Baru sekarang menyesal bangat.


Nasib baik Tuhan tu Maha Penyayang,
Itupun nasib baik umur masih panjang;
Ada peluang nak mengucap panjang,
Minta ampun, panjat doa memanjang.


Perkara lepas jangan dikenang,
Pintu taubat terbuka luas;
Hidup bukan untuk bersenang-lenang,
Meraih dan mencari redha Allah yang maha luas.


Tiada manusia yang tak buat silap,
Bumi mana yang tak ditimpa hujan;
Iman dan taqwa benteng bersiap ,
Itu semua sekadar ujian.




korang dah baca? jangan lupa KOMEN pula ya. ;)

No comments:

Copyright@SegalaNYA Diatas Hak Milik Ieyla Biela